Za nami II Festiwal Nalewki Kaszubskiej w Muzeum Kaszubskim w Kartuzach. W ramach tego wydarzenia 8 lipca wszyscy chętni mieli możliwość zaprezentowania swoich  nalewek wykonywanych zgodnie z kaszubską tradycją i wziąć udział w konkursie na najlepszą z nich. Do rywalizacji stanęły 42 nalewki, które jury oceniało biorąc pod uwagę sposób zaprezentowania trunku, jego klarowność, zapach i smak. Wybór spośród tak wielu wspaniale przygotowanych propozycji nie należał do najprostszych, jednak największe uznanie zdobyła nalewka z kwiatów czarnego bzu Pana Adam Dziubka, którą doceniono za nieskazitelną klarowność oraz nietuzinkowy smak. Tuż za nią uplasowała się głęboka w smaku nalewka z czarnego bzu  pani Igi Brzezińskiej z Gdyni. Drugie miejsce ex aeguo, zajęła nalewka z aronii Pani Bogusławy Patoki przedstawicielki Koła Gospodyń Wiejskich ze Sławek. Trzecim miejscem wyróżniono  Pana Wojciecha Myślicha z Rumi za nalewkę z płatków róży. Komisja konkursowa przyznała także trzy wyróżnienia dla: Dariusza Wolskiego za nalewkę z borówki leśnej, Cezarego Pyszczaka z Gdyni za nalewkę farmaceutów i dla Barbary Ustowskiej za nalewkę z aronii.    Po ogłoszeniu wyników każdy gość mógł skosztować nalewek biorących udział w konkursie i przyznać swój głos dla jednej nalewki. Ta nalewka, która zdobyła najwięcej głosów,  otrzymała nagrodę publiczności. Była nią nalewka z miodu, przygotowana przez przedstawicielki KGW Sławki.

W czasie Festwialu goście mogli degustować także  nalewki, przygotowane przez Dariusza Wolskiego  które nie brały udziału w konkursie, : kartuzjankę, która cechuje się niespotykanym zielonkawym kolorem i nalewkę z czarnej porzeczki, podane w oryginalnych drewnianych beczułkach. Festiwal zaszczycili swoją obecnością Pani Janina Kwiecień Starosta Powiatu Kartuskiego, Pan Mieczysław Grzegorz Gołuński Burmistrz, Pan Piotr Karczewski radny Sejmiku Województwa Pomorskiego wraz z seniorem Panem Benedyktem Karczewskim.

            Na festiwalu przygotowano również inne atrakcje. Na podwórzu muzeum swoje stoiska prezentowali twórcy ludowi, tacy jak Zbigniew Stankowski, Irena Brzeska oraz członkinie Gospodyń Kół Wiejskich, które przygotowały na tą okazję liczne wyroby: ciasta, miody, lecznicze nalewki i wiele innych. Dla najmłodszych zaś od przedpołudnia przygotowano wiele zajęć, zabaw i warsztatów. Dzieci odkrywały tajniki decoupage, malowały wzory kaszubskie na ozdobnych, drewnianych deseczkach z artystką Bożeną Kupper- Krzyżanowska, oraz brały udział w teatrzyku marionetkowym,  przygotowanym przez Irenę Brzeską.  Festiwal zwieńczyły występy dzieci z Zespołu Kształcenia i Wychowania z Dzierżążna pod kierunkiem Teresy Bronk i Izabeli Bliźniewskiej oraz Ani Brzeskiej z Mojusza. Serdecznie dziękujemy Pani Elwirze Formella za przygotowanie miłej, słodkiej niespodzianki - kaszubskiego tortu, którym częstowała gości pani dyrektor Muzeum.

 

 

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć z Festiwalu

 

zdj. "Dziennik Bałtycki"/Lucyna Puzdrowska

 

 

 

Wszystkie zdjęcia dostępne na stronach Dziennika Bałtyckiego:

Festiwal Nalewki Kaszubskiej przyciągnął mieszkańców Kartuz i okolic oraz turystów ZDJĘCIA, WIDEO - NaszeMiasto.pl

ŚCINANIE KANI (23 czerwca 2017)

 

 

23 czerwca w Muzeum Kaszubskim w Kartuzach odbyła się inscenizacja kaszubskiego widowiska obrzędowego Ścinanie Kani. Otwarcie imprezy miało miejsce  na Rynku Głównym a następnie uczestnicy wraz ze Zdzich Kapelą przemaszerowali ulicami miasta na teren Muzeum.

 

Sięgający XIX wieku zwyczaj ścinania kani związany był z obchodami świętojańskimi a także Zielonymi Świątkami, Bożym Ciałem oraz przesileniem letnim. Kania jako ptak drapieżny symbolizowała w wierzeniach ludowych zło oraz nieurodzaj, dlatego też aby zapobiec suszy podczas nadchodzącego sezonu letniego, dokonywano obrzędowego ścięcia ptaka.

 

Obrzęd ścinania kani został zaprezentowany w formie przedstawienia i odegrany przez uczniów Zespołu Szkół w Kiełpinie, którzy przebrali się za najważniejsze osobistości we wsi: sołtysa, policjanta, nauczyciela, leśniczego i ich żony oraz kata. Za symboliczną kanię posłużyła wypchana kukła ptaka uszyta przez pracowników Muzeum.

 

Po inscenizacji nastąpił poczęstunek uczestników imprezy, podczas którego zagrała orkiestra dęta Zdzich Kapela z Wejherowa.

 

Serdecznie dziękujemy za wsparcie materialne - Pani Janinie Kwiecień – Staroście Powiatu Kartuskiego, członkom Towarzystwa Przyjaciół Muzeum Kaszubskiego oraz panu Leszkowi Brillowskiemu – prezesowi firmy Newsda.

 

 

 

Festiwal Nalewki Kaszubskiej

 

8 lipca  Muzeum Kaszubskie w Kartuzach  organizuje Festiwal Nalewek Kaszubskich wraz z konkursem na najciekawszą formę prezentacji.

 

Impreza odbywać się będzie na terenie Muzeum Kaszubskiego w Kartuzach

 

Festiwal nawiązuje do tradycji kaszubskich wykonywania nalewek domowych.  Udział w nim mogą wziąć wszyscy, którzy zajmują się wytwarzaniem nalewek. Każdy chętny będzie mógł zaprezentować swoje wyroby i wziąć udział w festiwalowym konkursie. W jego jury zasiądzie  grono znawców przedmiotu.

 

 

 

INFORMACJE OGÓLNE

 

1.  Festiwal Nalewek Kaszubskich, zwany dalej festiwalem jest imprezą promocyjną oraz edukacyjną, popularyzującą nalewkarstwo, nawiązującą do tradycji produkowania nalewek przez gospodynie kaszubskie. Celem Festiwalu jest promowanie zdrowej i naturalnej żywności i napojów sporządzonych wg tradycyjnych receptur.

 

2. Organizatorem jest Muzeum Kaszubskie w Kartuzach

 

3. Organizacją Festiwalu kieruje Barbara Kąkol tel. 505818150 mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

4. W ramach festiwalu odbędzie się konkurs na najbardziej wykwintna nalewkę oraz na sposób jej prezentacji. Konkurs odbędzie się 8 lipca w Kartuzach. W konkursie mogą uczestniczyć osoby pełnoletnie posiadające zdolność do czynności prawnych, zakwalifikowane przez organizatora zwane dalej Uczestnikami konkursu.

 

ZASADY UCZESTNICTWA

 

1. Uczestnicy zgłaszający się do konkursu zobowiązani są wypełnić kartę zgłoszeniową. W przypadku zgłaszania większej liczby nalewek, do każdej z nich należy dołączyć osobną kartę zgłoszenia. Karty zgłoszeniowe można składać osobiście w siedzibie Muzeum Kaszubskiego w Kartuzach, ul. Kościerska 1 83-300 Kartuzy, lub przesyłać na adres e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

2. Uczestnicy podpisując zgłoszenie do konkursu akceptują regulamin.

 

3. Do konkursu zgłoszone mogą być nalewki, które niedostępne są w sprzedaży, z wyjątkiem sprzedaży na targach i festiwalach regionalnych.

 

4. Nalewka powinna być wyprodukowana z naturalnych surowców, dobór dodatków jest dowolny. Butelka z nalewką powinna być oznaczona za pomocą etykiety zawierającej nazwę, imię i nazwisko autora oraz zaznaczenie czy jest wytrawna, półsłodka czy słodka.

 

4. Uczestnicy zgłaszający nalewki do konkursu zobowiązani są do dostarczenia jednej próbki o pojemności nie mniejszej niż 0,25 l dla każdej zgłoszonej do konkursu nalewki. Ilość nalewek zgłoszonych do konkursu przez Uczestnika jest dowolna.

 

5. Nalewki przyjmowane są do konkursu w dniach 7-8 lipca  do godziny 12.00.

 

ZASADY ROZSTRZYGNIĘCIA KONKURSU

 

1. Jury powołuje Organizator. Członkowie Jury dokonują degustacji oraz oceny prezentacji nalewki (etykieta, nazwa, butelka) zgłoszonych do konkursu nalewek na warunkach zapewniających anonimowość.

 

a) Jury zna jedynie numer nalewki.

 

b) Kryterium oceny nalewek w fazie finałowej to m.in. klarowność, smak, zapach, kolor, opakowanie.

 

c) Nad prawidłowym przebiegiem konkursu czuwa Przewodniczący Jury.

 

WYNIKI

 

1. Ogłoszenie wyników i wręczenie nagród nastąpi w dniu 8 lipca podczas Festiwalu Nalewek Kaszubskich Wynik Konkursu ogłoszony zostaje przez Przewodniczącego Jury (około godziny 16.000

 

Regulamin wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KARTA ZGŁOSZENIA

 

NA FESTIWAL NALEWEK KASZUBSKICH

 

WRAZ Z KONKURSEM NA NAJCIEKAWSZĄ FORMĘ PREZENTACJI

 

Muzeum Kaszubskie im. F. Tredera w Kartuzach

 

 

 

Imię i nazwisko uczestnika        …………………………………………………………..

 

 

 

Adres    ……………………………………………………………………………………..

 

 

 

Telefon komórkowy                ………………………………………………………………

 

 

 

Nazwa zgłaszanej nalewki/ nalewek  ……………………………………………………....

 

 

 

 

 

Oświadczam, że zgłaszana do konkursu nalewka jest produktem wytworzonym zgodnie z recepturami kaszubskimi oraz z zachowaniem prawidłowych zasad i warunków do wytwarzania i przechowywania produktów spożywczych. Nie zawiera toksyn lub innych szkodliwych substancji (z wyłączeniem alkoholu). Oświadczam, że zgłaszana do konkursu nalewka jest  produktem wytworzonym na bazie wyrobów alkoholowych nabytych w placówkach handlowych, uprawnionych do sprzedaży tychże wyrobów w Polsce lub za granicą . Nalewka ta nie jest dostępna w komercyjnej sprzedaży w kraju lub za granicą.                                                                                                                                                                                                             

 

Oświadczam, że zapoznałam się z regulaminem Festiwalu Nalewek Kaszubskich i akceptuję go.

 

 

 

 

 

Miejsce, data                                                                                     czytelny podpis

 

Podkategorie