W ubiegłym tygodniu w muzeum odbyły się warsztaty kulinarne z Zytą Górną. W programie było przygotowanie drożdżówki – na Kaszubach nazywanej młodzowi kuch.
Ciasto to ma bardzo bogaty rodowód, królowało na stołach dworów szlacheckich m.in. w Mirachowie. Ciasto przypadło bardzo do smaku księżom, stąd serwowane było także na plebanii w Goręczynie. O tym, że ciasto wywodzi się z ciasta chlebowego może opowiadać Zyta Górna znana regionalistka, popularyzatorka kuchni kaszubskiej, autorka wielu książek kulinarnych. Tą ostatnią Szmaci Kaszëb można było nabyć w Muzeum Kaszubskim w Kartuzach.
Jest wiele prawideł na zrobienie dobrej drożdżówki kaszubskiej my podajemy Zyty Górnej:
Drożdżówka CIASTO: + 1 kg mąki tortowej + ¼ szklanki oleju + 50 g masła + 6 całych jajek (utartych z cukrem) + ½ litra mleka + ½ szklanki cukru + 100 g rodzynek + 1 cukier wanilinowy + szczypta soli
ROZCZYN: + 100 g drożdży + 2 łyżki mąki + 1 łyżka cukru + ½ litra mleka KRUSZONKA: + ½ łyżeczki proszku do pieczenia + 50 g masła + 1 cukier waniliowy + ½ szklanki cukru + ¾ szklanki mąki
ROZCZYN: Mleko lekko podgrzać, dodać drożdże, cukier oraz mąkę. Wymieszać kulą. Zostawić do wyrośnięcia (przykryć ściereczką). Następnie dodać całe jajka, cukier i cukier wanilinowy. Ubić, dodać do rozczynu i dodawać stopniowo: mąkę, olej, sól i rodzynki (wcześniej namoczone). Ciasto dobrze wyrobić, aż pojawią się pęcherze. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masę wyłożyć na blachę, posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika (180 C) na ok.. 1 godzinę.