Sposób przygotowania brejki na Kaszubach jest powszechnie znany. Dawniej przygotowywano ją w kociołku na ogniu, wlewając najpierw wodę, do której dodawano prażone żyto i cykorię czyli tzw. kawę zbożową. Następnie wszystko wymieszano i wlewano do dzbanka, zalewając mlekiem.

Kawę zbożową z mlekiem czyli brejkę podawano do śniadania, obiadu a także kolacji.

Do dzisiaj w niektórych, kaszubskich domach, podaję się ją w niedzielę do śniadania. Niektórzy wspominając smaki dzieciństwa relacjonują, że brejka podawana była do placków – plińców.

W Muzeum zaprezentowano jednak nieco inny sposób przygotowania brejki. Jest to bardziej brejka gdańska. Wykonuje się ją z kostek lodu, kawy zbożowej, kawy rozpuszczalnej, mleka i cukru. Całość miesza się w robocie kuchennym do uzyskania dużej pianki. Tak przygotowana kawa na zimno jest wspaniałym napojem na upalne dni, co nie znaczy, że nie można jej podawać zimą.

W Muzeum mogli ja skosztować zaproszeni goście, członkowie Towarzystwa Przyjaciół Muzeum Kaszubskiego im. F. Brzezińskiego.

Dyrektor Muzeum Kaszubskiego planuje zapoczątkować degustację brejki dla zwiedzających w sezonie letnim.